Blik op de Open Monumenten

Vele honderden bezoekers (van dichtbij èn van veel verder weg), de deelnemers èn de organisatie kijken terug op een geslaagde dag. Dat Uithuizermeeden maar liefst 12 Rijksmonumenten telt was voor velen een verrassing.

Blik op de Open Monumenten van Uithuizermeeden, een feest voor iedereen

De druk bezochte opening van de 9e themadag van de Stichting Blik op Uithuizermeeden op zaterdag 8 september bleek een goede voorbode voor een mooie dag. Burgemeester Marijke van Beek verrichte samen met Mw. Poppinga de openingshandeling en nam vervolgens als eerste een kijkje in de speciaal voor deze dag in oude luister herstelde huisartspraktijk van dokter Poppinga. De burgemeester blikte in haar openingsspeech terug op de negen jaar dat de Stichting inmiddels actief is en de vele deelnemers die aan de verschillende themadagen hun medewerking hebben verleend en sprak haar vertrouwen uit dat ook onder de vlag van de nieuwe gemeente het dorp Uithuizermeeden zichzelf zeker op de kaart zal blijven zetten. Het borrelt en bruist in Uithuizermeeden en dat zal het ook straks blijven doen!

Onder het genot van een kop koffie met lekkers werden de eerste herinneringen aan de dokterspraktijk al opgehaald, de tuin met monumentale bomen bezichtigd en vertrokken de eerste bezoekers naar de ernaast gelegen Sarrieshut. Over de hele dag genomen zouden meer dan 300 bezoekers dit voorbeeld volgen.
De inmiddels gearriveerde Fietsgroep Noord trok per fiets, gekleed in bijpassend kostuum, gedurende de hele dag het dorp door en vormde zo de verbinding tussen de verschillende Rijksmonumenten binnen de bebouwde kom van Uithuizermeeden. Natuurlijk werd onderweg op verschillende plekken gestopt en konden de fietsen en de berijders uitgebreid bewonderd worden. Tijdens de eerste stop in De Mieden werd al met smart op de fietsgroep gewacht. De fietsen gingen mee naar binnen en werden door de bewoners van De Mieden met aandacht en veel herinneringen bekeken. Dat de groep in de middaguren getrakteerd werd op een theevisite in de tuin van de Rensumaborg was een reuze verrassing die door alle deelnemers enorm werd gewaardeerd.
In het oude dorpscentrum was in de Mariakerk het mooie orgelspel van Wim Dalmeijer voor velen een genot, werd de kerkschuur bewonderd en was er volop aandacht voor de presentatie over het voormalige dorpscentrum in het koor van de kerk.
De tuin van de Rensumaborg en de boerderij die ooit het woonhuis was van Johan van Veen aan de Hefswalsterweg trokken elk ruim 300 bezoekers en dankzij de medewerking van de chauffeurs van de oldtimer auto´s werden ook vele bezoekers bij de Wytzemakooi, de molen Goliath en de boerderij Kwelderlust afgezet en natuurlijk ook weer opgehaald.
De muzikanten die op verschillende plekken te horen waren, de toneelspelers die de tuin van de Rensumaborg opluisterden, de goed verzorgde catering en de vele verhalen die mondeling of op papier door de eigenaren en/of bewoners van de monumenten gedeeld werden waren een lust voor iedereen.
Dat Uithuizermeeden maar liefst 12 Rijksmonumenten telt was voor velen een verrassing. Dat de monumenten grotendeels toegankelijk waren werd gezien als een buitenkans om die blik achter de schermen van ons dorp te werpen waar de organisatie zich elk jaar zo voor inzet.

De vele honderden bezoekers (van dichtbij èn van veel verder weg), de deelnemers èn de organisatie kijken dan ook terug op een geslaagde dag. En zoals de voorzitter van de Stichting Blik op Uithuizermeeden in haar welkomstwoord voorafgaand aan de opening al aangaf, een dag als deze komt alleen tot stand als iedereen daar zijn of haar steentje aan bijdraagt. De organisatie prijst zich gelukkig dat het gastvrije onthaal door de eigenaren en/of bewoners van de Monumenten van Uithuizermeeden ook dit jaar weer heeft geresulteerd in een heel bijzonder evenement.

De deelnemende panden waren:

Dokterswoning, Hoofdstraat 128
Sarrieshut, Hoofstraat 124
Twee woningen onder zadeldak, Torenstraat 76
Pand onder schilddak, Torenstraat 72
Blokvormigpand/koppelpaarden, Torenstraat 29
Zaalvormig gebouw met zadeldak, Torenstraat 33
Mariakerk & toren, Torenstraat 26
Rens
umaborg (huis), tuin en schathuis, Rensumalaan 3
• Villaboerderij, Hefswalsterweg 47
Arbeiderswoning, Hefswalsterweg 45
Boerderij Johan van Veen, Hefswalsterweg 43
Boerderij Kwelderlust, Dwarsweg 34
Poldermolen Goliath, Uitwateringssluis en Waterschapshuis, Goliathspad 1

Verdere informatie is te vinden op de site van Openmonumentendag:

https://www.openmonumentendag.nl/zoek/?srchLocation=uithuizermeeden&srchMonumentname=&srchMonumenttype=&srchActivity=&srchSearchWords=

02-05-2017
Blik op bloemen »